רעיון לפעילויות קבוצתיות
עזרים והכנה למפגש
שקופית
מדריך למנחה
"חוברת "עולם המיומנויות החברתיות
כיתות ג'-ד'
ברוכים הבאים למדריך למנחה של "עפים על העולם"!
תכנית "עפים על העולם" החלה מתוך אמונה שהיום יותר מתמיד, חשוב להקנות באופן ממוקד מיומנויות חברתיות ואינטליגנציה רגשית באופן מהנה וחוויתי.
"עפים על העולם" הוא מסע עולמי, חברתי ורגשי לפיתוח מיומנויות חברתיות ואינטליגנציה רגשית בדרך מהנה, חדשנית וחווייתית וזאת בעזרת משחקים, משימות וחידות, המתקיימות לרוב בקבוצות קטנות.
בעזרת החוברת הילדים יחשפו לפעילויות הקשורות לסיטואציות חברתיות, בהן הם נתקלים בחיי היומיום שלהם. הילדים יחקרו, יגדילו את אוצר המילים ויעשירו את "בנק האפשרויות" הרגשי-חברתי שלהם, תוך מיקוד והענקת תשומת לב לסוגי פרשנות ותגובות שלהם ושל אנשים סביבם.
העבודה בחוברת מיועדת ליצירת מפגש מהנה, חוויתי, כיפי ומגבש הכולל בתוכו משימות ומשחקים המעודדים שיתוף פעולה בין חברי הקבוצה.
חוברת הפעילות של "עפים על העולם" הינה חוברת מסע לימודית המדמה מסע מרתק סובב עולם. נכיר ונחקור מדינות שונות ואת מאפייניהן. בכל מדינה נתמקד בנושא חברתי אחר, באמצעות פעילויות אישיות וגם קבוצתיות.
בעזרת המשחקים בחוברת הילדים יחקרו את עולם המיומנויות החברתיות בכדי לבחון את השפעותיו על חייהם. בדרך זו ילמדו לייצר תקשורת בין אישית נעימה ומכבדת ויצירת אקלים חברתי מיטבי.
חוברות המסע נוצרו באהבה רבה והושקעו בהן מאמצים רבים. חשוב לנו לקבל הארות, הערות, תוספות, רעיונות, שיתופים ותמונות לעבודה עם החוברת. לכל שאלה אני זמינה בערוצים הבאים: Lavered10@gmail.com 0526121210
מסע מהנה :)
ורד שטרנברג
כמה דברים לפני שמתחילים במסע:
1. המדריך למנחה כתוב בלשון נקבה, אך כמובן פונה לשני המינים כאחד.
2. הגיעו מוכנות למפגשים. אלתור זוהי מלאכתם של המקצוענים
3. קיימת אפשרות לשנות, לבחור ולהוסיף כל פעילות כל עוד הן מכוונות למטרה של המפגש.
4. מקרא לעבודה במדריך הלמידה:
5. רגע לפני שמתחילים את המסע בקשו מהילדים להביא מהבית מחברת אישית שורות/חלקה לכל תלמיד. מחברת זו תקרא "מחברת המסע האישית שלי" המחברת תשמש את הילדים ליומן אישי, בו הם יתבקשו לכתוב או לצייר בסוף היום (כ- 10 דק') את תחושותיהם, חוויותיהם, רגשותיהם או דברים מעניינים שהם למדו במהלך היום. מחברת זו יכולה לסייע לילד/ה לבטא את רגשותיו/יה ולהתאמן בשיח רגשי, ותסייע לנו, להכיר טוב יותר את עולמו/ה הפנימי של הילד.
6. בעת חלוקת החוברות ולאורך כל המפגשים, מומלץ להיעזר במספר תלמידים שהם יהיו ה"דיילים". בכל מפגש בחרו דיילים שונים. זאת על מנת ליצור ייחוד ומוטיבציה גבוהה לשיתוף פעולה, להעצמה ולחיזוק ילדים הזקוקים לכך. הדיילים הם העוזרים במהלך המפגש והם יהיו אחראים לחלוקת חומרים, מחיקת הלוח, תפעול המצגת או כל רעיון אחר שיוכל לתת תוקף ל"תפקיד הדיילות".
תחילת המסע
שקופית 1+2
שאלו את הילדים :"מי חולם לצאת למסע עולמי ולמה"?
לאחר שנשמע מספר תשובות, אותן ניתן לכתוב על הלוח, נאמר כי אל אף שאין באפשרותנו לעלות למטוס ולבקר כרגע במדינות השונות, אנו עומדים לצאת למסע עולמי ולחקור דרכו את עולם ה"מיומנויות החברתיות". הערה למנחה: בשלב זה מומלץ לשאול את הילדים:" מה זה לדעתכם עולם המיומנויות החברתיות?" לאחר שהילדים עונים יש להסביר להם בקצרה כי בתקופה הקרובה נקדיש לכך _ שעות ובהמשך המסע נגלה את התשובה. ניתן להציג את שקופית 2 עם הסברים למה אנו עומדים לעשות בשיעורים שלנו.
שקופית 3
"יוצרים דרכונים" – עמוד 4
בפתיחת המפגש נספר לילדים: "על מנת לצאת למסע אנו זקוקים לדרכון. דרכון זוהי תעודת מעבר בין גבולות ומדינות והמילה "דרכון" מגיעה מהמילה דרך. בלועזית הדרכון נקרא פספורט".
בשלב זה הילדים ימלאו את הדרכונים שלהם בעמוד 4.
שקופית 4
הצעה לפעילות – לאחר מילוי הדרכונים, נכוון טיימר ל 10 דק' (קישור לסרטון), במהלכן הילדים יסתובבו במרחב וידונו אחד עם השני על הדברים הדומים והשונים שהם רשמו בדרכון. ניתן להיעזר בדף הנספחים בעמוד 13 או לבקש מהילדים לצייר טבלה של "דומה ושונה" ביומן המסע שלהם. בתום הזמן נקיים דיון בו נבקש מהילדים לשתף מה הם גילו על עצמם ועל החברים שלהם.
סיכות מתפצלות
מעגלי שייכות – אני והקבוצות שלי - עמ' 5
אופציה 1- כל ילד יוצר לעצמו את מעגלי השייכות שלו. ניתן להציג את סרטון ההדרכה . שימו לב כי יש צורך בסיכה מתפצלת.
לאחר הפעילות נציג את המניפות של הילדים ונקיים דיון משותף.
דפי A3 או בריסטולים
אופציה 2- "ספייד דייט". הילדים יתחלקו לזוגות וישבו בשני מעגלים (פנימי וחיצוני) אחד מול השני. כל זוג יקבל 4 דק' (2 דקות לכל משתתף) להציג את המניפות שלהם. בתום הזמן כל משתתף מהמעגל הפנימי עובר למשתתף מימינו. כך ייווצרו זוגות חדשים.
אופציה 3- נחלק את הילדים לקבוצות של 3-4 ילדים.
כל קבוצה תתבקש לרשום על דף (מומלץ לחלק לכל קבוצה דף 3A או בריסטול גדול) כמה שיותר מילים הקשורות למושגים שנציג. 3 דק' לכל מושג. טיימר 3 דקות
המושגים-
המדינה שלנו:
הישוב שלנו:
הכיתה שלנו:
כל קבוצה תציג בקצרה את הדברים שרשמו.
דרך הדברים שהילדים יעלו נדון על האופן שבו כל קבוצה תופשת את הכיתה/העיר/המדינה שלנו.
ניתן לשאול שאלות כגון:
< >מה לדעתכם הוביל את הילדים לרשום את הדברים שנאמרו? מה אנו יכולים לשפר בכדי שילדים יחושו בנוח בכיתה/בעיר/במדינה שלנו? מה אנו יכולים לשמר בכדי שילדים ימשיכו לחוש בנוח בכיתה/בעיר/במדינה שלנו?דיון מסכם < >מהי קבוצה?האם יש עוד קבוצות שאתם שייכים אליהם מלבד מעגלי השייכות שיצרתם? מה גורם לי להיות חלק מקבוצה מסוימת?איך אפשר לעזור לילדים שרוצים להתחבר לקבוצה מסוימת? (מומלץ לבקש מהדיילים או מהילדים ליצור שלט מהטיפים שנאמרו ולתלות בכיתה).
שקופית 5
"איך אני מרגיש/ה היום?" – עמ' 7
נספח 2
במליאה, בזוגות או בקבוצות נשאל את הילדים איזה חתול הם מרגישים שהם היום? ולמה?
המלצה לפעילות במליאה- מדפיסים וגוזרים את כרטיסי הרגשות בנספח 2. כעת מזמינים ילדים להגריל כרטיס. כל ילד מתבקש להציג בפנטומימה את הרגש שהגריל ושאר הכיתה מנחשת מהו הרגש.
שקופית 6
תרבויות מסביב לעולם – עמ' 8
המנחה תרשום את המילה "תרבות" או תציג את השקופית על הלוח ובדיון במליאה הילדים ינסו לענות על השאלה. לאחר מכן נקריא יחד את עמ' 8 המציג את ההגדרה למהי תרבות.
בעמוד זה ישנה פעילות בסגנון "איפה אפי", הילדים מתבקשים למצוא את כל הדמויות המוצגות בין רחבי דפי החוברת.
דפי A3 או בריסטולים
רעיון לפעילות קבוצתית: נחלק את הכיתה לקבוצות של 3-4 ילדים. כל קבוצה תקבל 3 דפים 3A או בריסטולים גדולים. נבקש מכל קבוצה לרשום מעלה את הכותרת "תרבות" . בדף הראשון הילדים ירשמו את המילה "יודעים", נבקש מהילדים לרשום את התרבויות שהם מכירים ומה הם יודעים על אותן התרבויות. נקדיש לדיון קבוצתי כ 10 דק'.
בדף השני הילדים ירשמו את המילה "רוצים לדעת" וירשמו את הדברים אותם ירצו לחקור על התרבות שלהם או על תרבויות אחרות. גם לחלק זה נקדיש לדיון קבוצתי כ – 10 דק'.
לאחר מכן נתאסף במליאה ונציג את הידע והשאלות של כל קבוצה.
בדף השלישי, נבקש מכל קבוצה לבחור מספר שאלות שהם הכי היו מעוניינים לחקור אותן במרשתת או לשאול אדם שעשוי לדעת את התשובה (סבים, הורים או אולי ילד/ה מבית הספר).
< >מודל זה נקרא יר"ל (יודעים, רוצים, לומדים) זהו כל חשיבה ולמידה המזמן יצירת קשר בין הידע הקודם שלנו לידע חדש.
שקופית 7
עמוד 9 – התרבות והמסורת
נבקש מהילדים למלא את דף העבודה ולשאול את הוריהם על התרבות ממנה הם מגיעים.
לאחר מחקר הילדים, נציג את התרבויות השונות והמגוונות של ילדי הכיתה ובזמן הפסקות האוכל במהלך השבוע, ניתן להשמיע מוסיקה של התרבויות השונות.
שקופית 8
עמוד 10 – שיר – אתה פלא – קישור לשיר
אופציה 1- נחלק את הכיתה לקבוצות ונשמיע את השיר בפני הילדים. לאחר השמעת השיר המנחה תשאל שאלות. השאלות יכולות להיות על המילים או המנגינה, ולכן היא מבקשת שהילדים יהיו ערניים ויקשיבו היטב.
לאחר השמעת השיר נתחיל בטריוויה קצרה ונשאל את השאלות הבאות:
שאלות של דקה לדיון קבוצתי: טיימר
- מהם כלי הנגינה שניגנו בשיר? (תופים, סקסופון, חצוצרה, טרומבון, גיטרה, בס, כלי הקשה)
-כמה פעמים הופיעה המילה פלא בשיר? (11)
שאלות של 3 דקות לדיון קבוצתי: טיימר
מה חשבת על השיר?
האם כל אחד הוא פלא?
מה מבקשת מאיתנו המשוררת?
אופציה 2 – נחלק את הילדים לפי קבוצות עניין אותם הילדים יבחרו.
נחלק את השיר לפי הבתים השונים. כל קבוצה תקבל כרבע שעה עבודה ולאחר מכן כל קבוצה תציג את הבית באופן שונה על פי קבוצות העניין שבחרו.
תיאטרון
כל רגע בו אנו חיים
הוא רגע חדש
כל רגע בו אנו חיים
אין שני לו ביקום
לא היה כמותו מעולם
ולא יהיה עוד לעולם
ומה מורים אנו לילדינו
בבית הספר?
מלמדים אנו אותם
כי שניים ועוד שניים
הם ארבע,
וכי פריז היא בירתה של צרפת.
מתי נלמד אותם גם מה שהינם?
עלינו לומר לכל אחד מהם:
יודע אתה מה אתה?
אתה פלא.
ריקוד
אתה פלא!
טמונה בך היכולת לכל דבר.
כן, פלא הינך.
וכאשר תגדל, התוכל אז לפגוע באדם אחר
אשר כמותך הוא פלא?
גם הוא יחיד ומיוחד
גם הוא פלא!
שירה/ ראפ
עליכם להוקיר זה את זה.
עליכם לכבד.
כולנו חייבים לעבוד
כדי להפוך את עולמנו זה
שיהיה ראוי לילדיו.
אהבת המולדת אך דבר טבעי הוא,
מדוע תחדל האהבה בגבול?
משפחתנו אחת היא,
כל אחד מאיתנו
נושא חובה לאחיו,
אנו כולנו איננו אלא עלים בעץ,
והעץ הוא האנושות.
אתה פלא...
ציור
אתה פלא,
אתה יחיד ומיוחד.
אתה פלא,
בכל העולם כולו
אין עוד ילד אחד בדיוק כמותך.
והבט בגופך - איזה פלא הוא
רגליך, ידיך, אצבעותיך הזריזות
האופן שבו אתה מתנועע
אתה פלא,
עשוי אתה להיות כשקספיר,
מיכאלאנג'לו, בטהובן.
שקופית 9+10
עמוד 11 – מהו עולם המיומנויות החברתיות?
נציג לילדים את שקופית 9, נשאל את הילדים מהן מיומנויות חברתיות.
לאחר מכן, נציג את ההגדרה שבחוברת בעמוד 11.
נקריא יחד את ההגדרה וננסה במליאה להבין מה המשמעות של ההגדרה המורכבת. שקופית 7.
חלוקת הכיתה לזוגות, כל זוג כותב יחד בעמוד 11 מה לדעתם עושים חברים טובים.
לאחר מכן במליאה הילדים יציגו את תשובותיהם.
עמוד 12 – מזוודות של מיומנויות חברתיות
זוהי משימה אישית שמטרתה לחשוף מושגים מעולם המיומנויות החברתיות, נקריא את ההוראה "בכל מזוודה שלפניכם יש מיומנות חברתית אחרת. צבעו את המזוודות, עם אותן המיומנויות החברתיות, שלדעתך יש ברשותך והבא/י דוגמה מחייך לכל מיומנות שכזו." נקריא את המיומנויות הכתובות במזוודות ונבקש מהילדים לרשום במחברת המסע דוגמאות למיומנויות אלו בחייהם. לאחר מכן ילדים שירצו יציגו את תשובותיהם וישתפו את הכיתה במיומנויות שהיו רוצים לשפר. ילדי הכיתה יחשבו על דרכים שיעזרו לילד/ה בכך.
עמודים 13-16 – הכרות – פוגשים חברים
שקופית 11
בחלק זה נתמקד בהכרות ואיך ניתן לבצע אותה באופן מיטבי.
המנחה תשאל את הילדים איפה ואיך מכירים חברים ותרשום את התשובות על הלוח.
*ניתן לבקש מהדיילים או מילדי הכיתה להעתיק את התשובות לבריסטול ליצירת לוח חברות.
נסכם את הדיון בכך ששאילת שאלות והתעניינות באחר אלו הדרכים המרכזיות להכרות מעמיקה עם אחרים.
נבקש מילדי הכיתה לרשום שאלות מעניינות ומסקרנות במלבנים שבעמוד 15 ולגזור אותם.
נחלק את ילדי הכיתה לקבוצות של 3-4 ילדים. כל קבוצה מאגדת את כרטיסיות השאלות שכתבו קודם לכן, ובתורות, כל ילד עונה על שאלה שהוא מגריל.
< >את כל השאלות ניתן לשמור בקופסה בכיתה שתוכל לשמש כמשחק להפסקות או לפעילות קצרה לתחילת השיעורים. עמוד 17 – מה מעצבן אותי?
כדור
בחלק זה נתמקד בדברים שמעצבנים אותנו. נבקש מהילדים לרשום בעמוד 17 בריבועים הריקים דברים מעצבנים.
לאחר מכן נשחק במשחק קבוצתי עם כדור. הכיתה תעמוד במעגל. עליהם להעביר את הכדור אחד לשני. כל מי שהכדור נזרק לכיוונו צריך לשתף בדבר אחד שמעצבן אותו. אין לחזור על דבר שנאמר קודם לכן על ידי אחד המשתתפים. במידה והילדים מזדהים עם השיתוף עליהם להרים את היד או לסמן בדרך יצירתית אחרת. כשנמאס או בתום הסבב, נסכם את חלק מהדברים שעיצבנו את הילדים ויחד ננסה לחשוב על פתרונות.
המשחק מראה כי יש הרבה מאוד דברים משותפים בין הילדים וננסה להעניק יחד פתרונות לדברים שמעצבנים חלק גדול מילדי הכיתה.
שקופית 12+13
עמוד 18- ארצות הברית – שיטת הרמזור
זוהי המדינה הראשונה שבה אנו "מבקרים". ניתן לסכם בקצרה את הנושאים שנגענו בהם עד עכשיו, יצרנו דרכונים, דיברנו על השייכות שלנו לקבוצות שונות, דיברנו ועסקנו במיומנויות חברתיות, דיברנו על מה מעצבן אותנו ועכשיו הגיעה הזמן לבקר ביעד הראשון. תחילה נציג לילדים סרטון עם נופיה של ארצות הברית ונקריא יחד עם הילדים את העובדות הרשומות בעמוד 18 מטה.
לאחר מכן, נציין שהרמזור החשמלי הראשון הוקם בארצות הברית, ושאנו היום הולכים ללמוד שיטה שתעזור לנו להתמודד עם דברים שמעצבנים אותנו. במצבים בהם אנו חשים מתוחים, עצבניים או מבולבלים, שיטת הרמזור יכולה לסייע לנו בבחירת התגובה והפתרון המדויק ביותר עבורנו באותו הרגע הנתון. השיטה כוללת 3 שלבים:
1. עוצרים – לוקחים נשימות ארוכות ומנסים להירגע.
נבקש מילדי הכיתה לשבת זקוף או להניח ראש על השולחן, מה שהכי נוח, ולהתמקד בנשימות ובכניסה ויציאת האוויר מנחירי האף. ניתן לשים מוסיקה מרגיעה ברקע ולתת לילדים מספר דקות לנשימה.
2. חושבים – מנסים להבין לעומק מה הבעיה? מה מעצבן או מפריע לי? מה אני יכול/ה לעשות? איך אני מרגיש/ה עם זה?
ניתן לקחת כדוגמה מספר דברים שהילדים העלו בפעילות "מה מעצבן אותי" ויחד להתאמן על דפוסי החשיבה והפתרונות למצבים המרגיזים.
3. בוחרים- משתפים אדם קרוב שאנו סומכים עליו, ומתייעצים לגבי האפשרויות שלנו והתחושות שלנו. פועלים לפי התגובה שלנו.
הצעה לפעילות: נחלק את הכיתה לקבוצות או לזוגות ונבקש מהילדים להציג אחד לשני על מקרה בו הם חושבים ששיטת הרמזור הייתה יכולה לעזור להם בהתלבטות או בהתמודדות עם דבר מרגיז.
עמוד 19 – איטליה – בינגו של מיומנויות חברתיות
נקריא תחילה את העובדות על מדינת איטליה הכתובות בעמוד 19 מטה. לאחר מכן נקרין לילדים את הסרטון עם נופיה הקסומים של עיר הבירה רומא.
בתום הסרטון נספר לילדים כי משחק הבינגו הומצא באיטליה ואנו עומדים לשחק בו עכשיו.
בעמוד 19 ישנו לוח משחק מסביבו 20 מושגים מעולם המיומנויות החברתיות. נבקש מהילדים לשבץ בלוח המשחק, 16 מיומנויות חברתיות באופן אקראי על גבי לוח המשחק. המנחה/ הדיילים יגזרו את המושגים מעולם המיומנויות החברתיות ויגרילו בכל פעם מושג אחר. ברגע שהמושג שהוגרל נמצא בלוח המשחק של הילדים הם יסמנו אותו. הראשון שמנצח הוא זה שבכרטיס המשחק שלו מסומנת שורה, טור או אלכסון.
1.ספגטי
2. פלסטלינה
בכל מושג שהוגרל רצוי לתת דוגמאות ועצות עבור שיפור מיומנות זו.
רעיון לפעילות קבוצתית- נחלק את הכיתה לקבוצות. על כל קבוצה להכין מגדל גבוה מספגטי ומחתיכות פלסטלינה קטנות. כמו כן, חשוב לדבר איתם על הכללים לפני העבודה הקבוצתית ולשאול אותם מה לדעתם יכול לסייע להם חברתיות הם הפעילו בעת בניית המגדל.
עמוד 21- סין – תפזורת של מיומנויות חברתיות
נקריא תחילה את העובדות הכתובת מטה על מדינת סין. לאחר מכן נקרין לילדים את הסרטון על נופיה הקסומים של עיר סינית מרכזית – "שאנג-חי".
נבקש מהילדים לפתור את התפזורת בקבוצה או באופן אישי.
רעיון לפעילות – נחלק את הכיתה לקבוצות או לזוגות. נבקש מהם לבחור מושג מהתפזורת ולבצע פנטומימה לילדי הכיתה עם מושג זה. הקבוצה שניחשה נכונה עולה להציג את המושג שבחרו.
עמוד 22- ברזיל – קרנבל של חשיבה חיובית
נקריא תחילה את העובדות הכתובת מטה על מדינת ברזיל. לאחר מכן, נקרין לילדים את הסרטון על נופיה של ברזיל.
נספר לילדים כי בברזיל אנו נדבר על חשיבה חיובית ובמליאה נשאל את הילדים מהי חשיבה חיובית ולמה היא מועילה? נקריא את ההגדרה ונבקש מהילדים לענות על השאלות המצויות בעמוד 22. לאחר שהילדים ענו על השאלות, במליאה כיתתית הילדים ישתפו את תשובותיהם ויחד נחשוב איך השאלות שהוצגו, קשורות לנושא שלנו "חשיבה חיובית".
רעיון לפעילות קבוצתית- במרחב פתוח, נאפשר לילדים להסתובב ולרקוד לרקע מוסיקה ברזילאית.
אפשרות לבקש מהילדים להציב כסאות פזורים ברחבי החלל כאשר הכיסאות מוצבים אחד מול השני.
על הילדים לשבת זה מול זה בזוגות, ברגע שהמוסיקה נעצרת ולענות בכל פעם לחבר אחר שישב ממול את התשובה שהמנחה ישאל. נקיים מספר סבבים כאלו ולכן, זוג שהיה כבר יחד, לא יכול להיות שנית בסבבים הבאים.
3 דק' לכל סבב – לאחר דקה וחצי נזכיר להם להחליף את הדובר במידה ולא עשו זאת. ניתן להעלות או להוריד את מספר הדקות.
השאלות שנשאל:
1. ספרו על חוויה שבהתחלה חשבתם שהיא שלילית ולבסוף גילתם שהיא לא הייתה כזו נוראית או שדווקא גילתם שהיא הייתה חוויה מעולה?
2. מה לדעתכם יכול לשפר את מצב הרוח שלנו?
3. נשאל את הילדים על מקרים מעציבים / "חמוצים" שקרו להם. הילד השני או ביחד יחשבו איך אפשר להפוך את המקרים ל"מתוקים" ונעימים יותר.
4. מה לדעתכם יכול לשפר חשיבה חיובית?
6. למה והאם לדעתכם חשיבה חיובית היא חשובה?
עמוד 23- מעגלי שליטה
בחלק זה נבחן את מעגלי השליטה וחוסר השליטה שלנו בחיים. לפעמים אנחנו מרגישים שאין לנו שליטה על כלום. יש לא מעט דברים מסביבנו שאין לנו שליטה עליהם. יש גם לא מעט דברים שיש לנו שליטה והשפעה עליהם. נבקש מהילדים מספר דוגמאות לדברים שיש לנו שליטה עליהם ומספר דוגמאות לדברים שאין לנו שליטה עליהם, יחד נבקש לחשוב על גורמים שעשויים להקל עלינו בתחושה של חוסר שליטה. נבקש בפעילות שכל ילד יבחן עם עצמו מהם הדברים שיש לו/לה שליטה עליהם ומה לא בדף העבודה בעמוד 23.
גירים או פלקטים או דפי טיוטה גדולים
לאחר מכן נסכם את הדברים שנאמרו על ידי הילדים ונציין כי בחלק מהפעמים אנו יכולים לקבל תחושת שליטה מסוימת על ידי שינוי ההתנהגות שלנו או הפרשנות שלנו.
פעילות קבוצתית – נחלק את הכיתה לקבוצות. כל קבוצה צריכה למלא את מעגלי השליטה (דברים שיש/אין לי שליטה עליהם) בכמה שיותר דברים. על מנת להוסיף עניין ניתן לחלק גירים ולעבוד בחוץ או לחלק פלקטים או דפי טיוטה של תוכניות אדריכלות.
עמוד 24 – מצרים – צנצנת הכרת תודה
נקריא את העובדות הכתובת מטה על מדינת מצרים. נקרין לילדים את הסרטון עם נופיה של מדינת מצרים. נספר לילדים כי הנושא שבו נדון במצרים הוא "הכרת תודה". נשאל את הילדים למה לדעתם המושג מתכוון ולמה בכלל אנו צרכים להכיר תודה. נסכם בכך שהכרת תודה מסייעת לנו להתמקד בדברים הטובים שיש בחיינו, מעודדת תחושה נעימה וגם מחזקת את רמת האושר והחשיבה החיובית שלמדנו עליה בברזיל.
נבקש מהילדים למלא בחוברת את "צנצנת הכרת התודה" שלהם בדברים שהם רוצים להודות עליהם והילדים ישתפו במליאה את תשובותיהם.
רעיון לפעילות נוספת- בכל סוף יום, נבקש מהילדים לרשום על פתק או ביומן המסע את הדברים שהם מודים עליהם במהלך היום. בסוף השבוע נחשוף את הפתקים ונעודד הסתכלות רחבה יותר של הכרת תודה לדברים הקטנים והגדולים בחיינו.
עמוד 25- מכתבי תודה קטנים אושר גדול
בהמשך לפעילות של הכרת תודה, נבקש מהילדים לחשוב על לפחות ארבעה אנשים שלהם הם רוצים לומר תודה ונבקש מהם לרשום מכתב תודה קטן ואת הסיבה לכך. לאחר מכן נשאל את הילדים במליאה איך לדעתם ירגיש האדם שיקבל את מכתב התודה שכתבו? ומתי בפעם האחרונה הוקירו תודה בפניהם ואיך זה גרם להם להרגיש?
לבסוף הילדים יגזרו את המכתבים ויעבירו אותם לנמענים.
עמוד 27 – אוסטרליה - ביטחון עצמי
המדינה האחרונה שלנו במסע בחוברת זו היא אוסטרליה, נקריא את העובדות הכתובת בעמוד 27 ונקרין סרטון על נופיה הקסומים של אוסטרליה.
בחלק זה נדון במושג "ביטחון עצמי". במליאה ננסה להבין לעומק את משמעות המושג.
ננסה להבין איך נראה ילד או מבוגר עם ביטחון עצמי נמוך לעומת ילד או מבוגר עם ביטחון עצמי גבוה?
נסביר כי ביטחון עצמי יכול לשמש כ"מגן" להתמודדויות עם מצבים מאתגרים וכל אחד יכול לעבוד על הביטחון העצמי שלו על מנת לחזק אותו.
נבקש מהילדים למלא את המגן העוסק בשאלות בתחום הביטחון העצמי בעמוד 27 . לאחר מכן הילדים יגזרן את המגן ויוכלו להציבו במקום בולט שיזכיר להם את הדברים שמחזקים עבורם את הביטחון העצמי.
פעילויות נוספות לחיזוק הביטחון העצמי - "חוזקות וחיזוקים" הוא משחק הדומה ל"ענקים וגמדים", אך במקום לתת אחד לשני ממתקים או צ'ופרים אחרים, הילדים מעניקים זה לזה חיזוקים.
כל ילד/ה בכיתה מגריל ילד/ה אחר. הילד/ה המוגרל/ת לא יודע/ת מי הגריל אותו/ה. בכל יום, לאורך שבוע, נדרש המגריל/ה לכתוב למוגרל/ת משפט או מילה המציינת משהו טוב במוגרל/ת: תכונה טובה, מעשה טוב, כישרון וכן הלאה. את הפתק מחביא/ה המגריל/ה בתיק או בחפציו של המוגרל/ת מידי יום.
חשוב מאוד לפני שמתחילים במשחק להסביר לילדים מהם חיזוקים וחוזקות הכוללות מילים טובות וחיוביות ומה נחשב לדבר המנוגד לכך. יש לדון על ההשפעה השלילית שיכולה להיווצר מילדים שלא ירשמו חוזקות וחיזוקים לילד שהוגרל ויש לוודא היטב כי כולם יכתבו לכולם במהלך השבוע.
בסוף השבוע מגלים לכל המוגרלים מי הגריל אותם ומי הילד/ה שכתב/ה להם את כל החיזוקים והמילים הטובות לאורך כל השבוע. לאחר שכל ילד/ה יודע/ת מי כתב/ה לו/לה את החיזוקים, כותבים מכתב תודה ומקפידים לציין מה לדעתם טוב בילד/ה שכתב/ה לו לאורך כל השבוע.
עמוד 29 – מכתב ל"אני העתידי"
בחלק זה הילדים יכתבו מכתב קצר ל"אני העתידי" שלהם, כך שבעוד מספר שנים הם יוכלו לקרוא ולראות את העצות והדברים שאהבו.
סיכום המסע
נשתף את הילדים כי זהו השיעור האחרון שלנו השנה במפגשי "עפים על העולם" ואנו עומדים לסכם את המסע המשותף שלנו.
בחלק זה נציג לילדים את הדגלים של המדינות שביקרנו בהם. ונשתף חוויות מהפעילויות השונות.
רעיון לפעילות קבוצתית: ניתן להדפיס מספר מפות עולם כמספר הקבוצות ולבקש מהילדים למצוא את המדינות שביקרנו בהן במפה. לאחר שמצאו את המדינות נבקש מהם לרשום באיזה נושא חברתי עסקנו ומהן הפעילויות שחווינו בכל אחת מששת המדינות: ארצות הברית, איטליה, סין, ברזיל, מצרים ואוסטרליה.
לאחר דיון קצר, נציג לילדים את המפה של התהליכים שעברנו בחוברת.
יש לציין במפה את הפעילויות הנוספות שכל כיתה חוותה במסע שלה, אירועים משמעותיים שקרו במהלך המפגשים ופעילויות נוספות שהכיתה עברה מתוך מדריך זה או פעילויות נוספות שאת כמנחה הוספת. בכל נקודה במפה נעודד את הילדים לשתף את תחושותיהם לגבי תרומת המסע לארגז הכלים החברתי – רגשי של כל ילד.
רעיונות מעולם אחר לסיכום המסע
1. מסיבה מעולם אחר – נבקש מהורי ילדי הכיתה להכין מאכל ייחודי מהעולם או מאכל משפחתי המאפיין את התרבות של הילד/ה. נשים מוסיקת עולם קצבית ברקע ונחגוג בריקודים ומאכלים.
2. קומיקס מעולם אחר- כל ילד/ה יקבלו דף קומיקס ריק. נספח 3 (רצוי מודפס על A3)
על כל ילד/ה לצייר את הקומיקס האישי שלו/ה עם החוויות והידע שצבר/ה במהלך המסע של מפגשי "עפים על העולם". ניתן ליצור תערוכה של תוצרי הקומיקס או לאגד את כל ציורי הקומיקס לספר קומיקס כיתתי.
3. סיום המסע בעזרת יומני המסע האישיות של כל ילד- נבקש מהילדים להעביר את יומני המסע שלהם בין ילדי הכיתה במטרה לכתוב ברכות, חיזוקים וחוויות מהמסע אחד לשני. יש לדאוג כי אין ילד שלא כתבו במחברת שלו. במידה ואין לאחד הילדים מחברת אישית, נרשום על דף חלק למעלה את שמו ונעביר את הדף בין ילדי הכיתה.
מחנכות יקרות!
אני מאוד מקווה כי מפגשי "עפים על העולם" היו משמעותיים עבור הילדים ועבורך ותרמו לאקלים כיתתי נעים. בחוברת זו הושקע מאמץ רב על מנת לעודד את העשרת ארגז הכלים הרגשתי – חברתי של הילדים. חשוב לי לשמוע את דעתך הכנה על התהליך שהעברת בכיתתך.
על מה דילגת? מה שינת או הוספת? באיזה מהמפגשים הילדים נהנו מאוד ובאילו פחות?
אשמח שתשתפי אותי במחשבותיך, חוויותיך ובתוצרים ובתובנות שלך ושל הכיתה מהמסע של "עפים על העולם".
זמינה לכל שאלה במייל lavered10@gmail.com או בטלפון 0526121210
תודה לך על שיתוף הפעולה J
נספחים:
השונה ביני לבין חבריי
הדומה ביני לבין חבריי
מה שהפתיע אותי במהלך הפעילות זה ש: __________________________________________________ ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
דרכונים – מצאו את הדומה והשונה בין חברי הכיתה בעזרת הדרכונים שמילאתם
רשימת רגשות
קומיקס סיכום השנה של ______________________
חוויות חובקות עולם